Alonissos Island Official Website
EN   
Το Νησί μας - Photo 1

Καλωσήρθατε στην Αλόννησο

Το πρώτο Ελληνικό νησί που αποφάσισε να προχωρήσει στην κατάργηση της πλαστικής σακούλας μίας χρήσης!

https://www.facebook.com/PlasticBagFreeAlonissos

(Δείτε περισσότερα για το Πρόγραμμα «Αλόννησος χωρίς πλαστικές σακούλες πιο κάτω)

Η Αλόννησος, όπως ήδη μπορεί να γνωρίζετε,φιλοξενεί το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων (Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ.) και το ¼ του παγκόσμιου πληθυσμού της Μεσογειακής φώκιας, καθώς και άλλα απειλούμενα θαλάσσια θηλαστικά. Αφοσιωμένοι στην προστασία και διατήρηση του μοναδικού φυσικού κάλους και πλούσιου οικοσυστήματος τα οποία έχουν κατατάξει το νησί ανάμεσα στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, οι κάτοικοι του νησιού ανέλαβαν δράση μέσω του Προγράμματος «Αλόννησος χωρίς πλαστικές σακούλες». Το Πρόγραμμα  υλοποιήθηκε  από το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και την MOm/ Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας MOm/The Hellenic Society for the Study & Protection of the Monk Seal με τη συνεργασία του Δήμου Αλοννήσου και τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Thalassa.

Τι πρέπει να γνωρίζετε κατά τη διαμονή σας στην Αλόννησο

  • Ειδικοί κάδοι με το λογότυπο του προγράμματος έχουν τοποθετηθεί σε κεντρικά σημεία της Αλοννήσου ώστε, φτάνοντας στο νησί, να αφήσετε τις πλαστικές σακούλες που τυχόν έχετε μαζί σας.
  • H πλειονότητα των καταστημάτων υποστηρίζουν ένθερμα το πρόγραμμα και έχουν τοποθετήσει αφίσες ή αυτοκόλλητα με το λογότυπό του στις εισόδους τους. Έτσι, δεν θα μπορέσουν να σας προμηθεύσουν με  πλαστικές σακούλες για τις αγορές σας, οπότε, παρακαλούμε να έχετε μαζί σας μία επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα. Εναλλακτικά, μπορείτε να αγοράσετε μία αντίστοιχη τσάντα σε σούπερ μάρκετ και σε καταστήματα με τουριστικά είδη.
  • Κάποια ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια έχουν μεριμνήσει ώστε να σας διαθέσουν μια επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα που πλένεται, για όσο διάστημα μείνετε στην Αλόννησο.

Στοιχεία για την πλαστική σακούλα

Όπως σχεδόν όλα τα πλαστικά, έτσι και η πλαστική σακούλα φτιάχνεται από προϊόντα της επεξεργασίας του πετρελαίου! Τα επίσημα στοιχεία της Ε.Ε. δηλώνουν ότι στην Ελλάδα καταναλώνονται 269 πλαστικές σακούλες ανά άτομο ετησίως, εκ των οποίων οι 242 πλαστικές σακούλες είναι μίας χρήσης. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΕΛΚΑ για το 2015, ο αριθμός αυτός είναι 363 ανά άτομο ετησίως, ενώ ακόμα νεότερες έρευνες εκτιμούν ότι στην Ελλάδα καταναλώνονται περισσότερες από 400 πλαστικές σακούλες μίας χρήσης ανά άτομο ετησίως.

Την ίδια ώρα, στην ΕΕ-27 ο μέσος όρος είναι 175 πλαστικές σακούλες μίας χρήσης ανά άτομο ετησίως. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία 2015/720/ΕΕ, τα κράτη μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να λάβουν μέτρα είτε για να μειώσουν δραστικά την πλαστική σακούλα μίας χρήσης - σε 90 έως τα τέλη του 2019 και σε 40 έως τα τέλη του 2025 – είτε, για να διασφαλίσουν, από τα τέλη του 2018, ότι αυτές οι σακούλες δεν θα δίνονται στους καταναλωτές δωρεάν.

Όπως θα γνωρίζετε, η Ελλάδα  -έστω και με μεγάλη καθυστέρηση- συμμορφώθηκε με την οδηγία  και έλαβε μέτρα. Έτσι, από 1/1/2018 η πλαστική σακούλα μίας χρήσης θα φέρει ανταποδοτικό τέλος 3 λεπτών + ΦΠΑ ανά τεμάχιο και από 1/1/2019 τέλος 7 λεπτών + ΦΠΑ. Η Αλόννησος προηγήθηκε των εξελίξεων και ενέπνευσε και αρκετά άλλα νησιά να ακολουθήσουν τα βήματά της.

Οι πλαστικές σακούλες αποτελούν ένα από τα τρία πιο συνηθισμένα απορρίμματα στον πυθμένα των θαλασσών και ένα από τα 5 πιο συνηθισμένα απορρίμματα στις ακτές.

Περιβαλλοντικές επιπτώσεις των πλαστικών σακουλών στα θαλάσσια οικοσυστήματα

  • Απειλούν οικοσυστήματα και οργανισμούς, οι οποίοι είτε παγιδεύονται σ’ αυτές είτε τις καταναλώνουν.
  • Αποτελούν «μεταφορικό μέσο» για ξενικά είδη, διαταράσσοντας την ισορροπία των τοπικών οικοσυστημάτων.
  • Κατακερματίζονται σε αμέτρητα μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια (διαμέτρου < 5mm, «μικροπλαστικά») που εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα, μεταφέροντας τοξικές ουσίες.
  • Προκαλούν αισθητική υποβάθμιση των παράκτιων περιοχών, επιφέροντας μείωση της τουριστικής δραστηριότητας.

Η Αλόννησος έχει έναν πρόσθετο, πολύ σημαντικό λόγο για να καταργήσει τις πλαστικές σακούλες που δεν είναι άλλος από την ανάγκη προστασίας και διαφύλαξης του φυσικού της πλούτου και των σπάνιων ειδών που φιλοξενεί το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο.

Το Πρόγραμμα «Αλόννησος χωρίς Πλαστικές Σακούλες»

Στόχοι:

  1. Δραστική μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας μεταφοράς
  2. Προστασία του παράκτιου και θαλάσσιου περιβάλλοντος της Αλοννήσου
  3. Ανάδειξη της Αλοννήσου ως το πρώτο νησί «χωρίς πλαστική σακούλα» στην Ελλάδα
  4. Προβολή της Αλοννήσου ως προορισμό εναλλακτικού τουρισμού

Υλοποίηση:

Την 1η Δεκεμβρίου 2015 ξεκίνησε η προσπάθεια από τους επιχειρηματίες του νησιού για την ολοκληρωτική «εξαφάνιση» της πλαστικής σακούλας.

Καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης

  • 284 Ερωτηματολόγια/συνεντεύξεις
  • Δεκέμβριος 2015: διανομή 186 ερωτηματολογίων και φυλλαδίων σε μαθητές και 9 σε επιχειρηματίες του νησιού σχετικά με την χρήση της πλαστικής σακούλας στο νησί — Συμπληρώθηκαν 80 από τις οικογένειες των μαθητών και 9 από τους επιχειρηματίες

Καθαρισμοί Παραλιών

Πρώτος κύκλος: Οκτώβριος 2015

  • νησιά Περιστέρα και Κυρά Παναγιά με την υποστήριξη του ερευνητικού σκάφους της MOm “ΟΔΥΣΣΕΙΑ”, και τη συμμετοχή 20 εθελοντών
  • παραλία Τσουκαλιά με τη συμμετοχή του Δημοτικού Σχολείου Αλοννήσου (97 μαθητές και 8-10 δάσκαλοι)

Δεύτερος κύκλος: Ιούλιος 2016

  • Πέντε παραλίες της Περιστέρας με την υποστήριξη του ερευνητικού σκάφους της MOm “ΟΔΥΣΣΕΙΑ”, και τη συμμετοχή 15 εθελοντών

Παρουσίαση Προγράμματος

Στο αμφιθέατρο του Δήμου σε επιχειρηματίες και κατοίκους του νησιού. Ακολούθησε συζήτηση με τη συμμετοχή 25-30 ατόμων.

Καμπάνια Ενημέρωσης

  • Λογότυπο
  • Κεντρικό επικοινωνιακό μήνυμα "Οι πλαστικές δεν είναι πια της μόδας" - Plastic bags are out of fashion"
  • Αφίσα
  • Ενημερωτικό φυλλάδιο
  • Πάνινες τσάντες 1,2 και 3 Δεκεμβρίου 2015: Διανομή σε κατοίκους του νησιού έξω από καταστήματα
  • Συλλογή πληροφοριών για τα Info-boards που θα τοποθετηθούν στο Κέντρο Ενημέρωσης της MOm στην Αλόννησο
  • Σελίδα στο Facebook https://www.facebook.com/PlasticBagFreeAlonissos

Συμμετοχικές εκδηλώσεις

  • 3 Απριλίου 2016

Ανοιχτή Συζήτηση «Ζώντας χωρίς πλαστική σακούλα»

  • 2 & 3 Ιουλίου, 2016

Ανοιχτό δρώμενο με τη συμμετοχή κατοίκων και τουριστών οι οποίοι κατέθεσαν τις απόψεις και ιδέες τους σχετικά με την εξέλιξη του προγράμματος.

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

  • Παρουσιάσεις ενημέρωσης για το πρόβλημα των θαλάσσιων απορριμμάτων στα σχολεία της Αλοννήσου
  • 4 Απριλίου, 2016: Δημιουργικό εργαστήριο για μαθητές δημοτικού με κατασκευή πάνινης τσάντας!
  • 5 Απριλίου, 2016: Σχεδιασμός δράσεων με θέμα τη συνέχιση και επέκταση της πρωτοβουλίας από τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
  • Βιωματικό σεμινάριο σε εκπαιδευτικούς του νησιού
  • 2 & 3 Ιουλίου, 2016: Διαδραστικά παιχνίδια και ενημέρωση μέσα από ευφάνταστες κατασκευές για παιδιά
  • 30 Σεπτεμβρίου 2016: Ημερίδα με τίτλο «ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΣΑΚΟΥΛΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Υφιστάμενη κατάσταση, προκλήσεις και καλά παραδείγματα» με την συμμετοχή εκπροσώπων πρωτοβουλιών αντίστοιχων με το «Αλόννησος χωρίς πλαστικές σακούλες» από τη Σαντορίνη, τη Σίκινο, τη Σίφνο, τη Σκιάθο, και τη Σύρο.

Η Αλόννησος συνεχίζει σταθερά να προσπαθεί για την μεγαλύτερη δυνατή μείωση μέχρι και κατάργηση της πλαστικής σακούλας και μάλιστα συμμετέχει και σε συνέργειες στα πλαίσια του Προγράμματος «Active Skiathos Αgainst Plastic Bag (A.S.A.P)»  του οποίου η υλοποίηση ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2017 και θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούλιο του 2018. Μάλιστα, εκπρόσωπος του Δήμου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλοννήσου, συμμετείχε ενεργά στην Ανοιχτή συζήτηση που έγινε στην Σκιάθο στις 11/10/2017 ώστε να μεταφέρει την εμπειρία της Αλοννήσου στους Σκιαθίτες γείτονες. Σκοπός είναι οι συνέργεια μεταξύ των δύο νησιών να διατηρηθεί και με καθαρισμούς παραλιών και με ενημερωτικές εκδηλώσεις, ώστε να βοηθήσουν ακόμα περισσότερες περιοχές να αναλάβουν δράση.

 

logos