Alonissos Island Official Website
EN   
Φυσιολατρικός Τουρισμός - Photo 1

Φυσιολατρικός Τουρισμός

Το νησί υπόσχεται πολλά και όμορφα μικρά ταξίδια με τα πόδια. Η καταπράσινη φύση με τα πεύκα και την άγρια βλάστηση, τα εκκλησάκια και οι ορμίσκοι θα είναι «σύντροφοι» σας. Οι βουτιές στα κρυστάλλινα νερά και η θέα στην ανοιχτή θάλασσα θα είναι η … «ανταμοιβή» σας. 

Η Παλιά Αλόννησος, τα Γιάλια  με τη βάρκα  να «γνέφει» στο μύλο, το ηλιοβασίλεμα στο βουνό του Καλόβουλου και τα παραδοσιακά χωριουδάκια δημιουργούν μοναδικές αναμνήσεις.

Είναι ωραίο επίσης να περπατήσετε μέσα από μερικές από τις βαθιές ρεματιές, όπως το Βαθύ το Ρέμα που αρχίζει από το Μεγάλο Χωράφι και τελειώνει στη Μεγάλη Άμμο. Ή μπορείτε να ακολουθήσετε το συναρπαστικό φαράγγι του Καστανορέματος το οποίο κόβει κάθετα την βορειοανατολική πλευρά του νησιού και κατεβαίνει στην παραλία Στροβίλι.

Καλόβουλος

Το νότιο ακρωτήριο του νησιού, ο Καλόβουλος, η κορυφή του οποίου φτάνει το 325 μέτρα ύψος, αξίζει σίγουρα την επίσκεψή σας. Η ανατολική πλευρά καλύπτεται από πευκοδάση, ελαιώνες και χαμηλές συστάδες θάμνων αλλά η δυτική πλευρά είναι ένα βάραθρο που πέφτει σχεδόν κατακόρυφα στη θάλασσα.

Μεγάλο Χωράφι

8,5 χιλιόμετρα από το Πατητήρι στο μέσο του νησιού θα συναντήσετε το Μεγάλο Χωράφι, το οποίο βρίσκετε σε 350 μέτρα υψόμετρο με υπέροχη θέα προς τη νοτιοανατολική ακτή. Αν ενδιαφέρεστε για τη χλωρίδα και την πανίδα αυτό το μέρος έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς εδώ σταματούν τα πευκοδάση και αρχίζουν δάση με τα διάφορα είδη βελανιδιάς και τις κουμαριές.

Κουβούλι  - η κορυφή της Αλοννήσου

Το υψηλότερο σημείο στην Αλόννησο ονομάζεται Κουβούλι και η κορυφή του μικρού αυτού βουνού είναι 475 μέτρα. Για τα πρώτα 450 μέτρα οι βράχοι υψώνονται σχεδόν κατακόρυφοι στη θάλασσα, μετά το πρανές γίνεται πιο επίπεδο και σταδιακά φτάνει σε ύψος 475 μέτρων. Από ξηράς το Βουνό είναι πολύ πιο εύκολα προσπελάσιμο και μπορείτε να φτάσετε στην κορυφή ξεκινώντας από το Διάσελο.

Καστανόρεμα

Στη βορειοανατολική πλευρά της Αλοννήσου θα βρείτε το φαράγγι του Καστανορέματος. Το φαράγγι ξεκινά από μία τοποθεσία που ονομάζεται Καστανιά σαν μια μικρή στενή κοίτη ποταμού αλλά σύντομα μετατρέπεται σε ένα φιδωτό φαράγγι που χαράζει το τοπίο βαθιά ανάμεσα σε απότομους γκρεμούς και βράχους. Αν και το έδαφος είναι πολύ βραχώδες δέντρα και θάμνοι ξεφυτρώνουν παντού. Υπάρχουν πολλοί αργιοί και σφεντάμια (του Μονπελιέ) στο φαράγγι και το Νοέμβριο όταν τα φύλλα των σφενταμιών παίρνουν πορτοκαλί χρώμα το θέαμα είναι υπέροχο.

Σύντομες διαδρομές γύρω από την Παλιά Αλόννησο

Κατηφορίζοντας στο λιμάνι (Πατητήρι)

1 ώρα και 20 λεπτά με την επιστροφή

Περιγραφή της διαδρομής: Πρόκειται για έναν πολύ όμορφο περίπατο από το παλιό καλντερίμι που κατηφορίζει μέσα από περιβόλια ως το Πατητήρι, το κύριο χωριό. Το Πατητήρι αποτελείται από σχετικά καινούργια σπίτια που χτίστηκαν μετά το μεγάλο σεισμό το 1965. Η ζωή στο Πατητήρι συγκεντρώνεται γύρω από το λιμάνι  το οποίο βρίσκεται σε πολύ όμορφη τοποθεσία, με πεντακάθαρη γαλαζοπράσινη θάλασσα και απότομα βράχια στο χρώμα της ώχρας τριγύρω. Η διαδρομή ως το Πατητήρι είναι ομαλά κατηφορική χωρίς καθόλου απότομα τμήματα.

Περίπατος στα εκκλησάκια Αι Γιάννης και Αι Ταξιάρχης

30 λεπτά

Περιγραφή της διαδρομής: Πρόκειται για έναν εξαιρετικό μικρό περίπατο. Ένα μέρος του ακολουθεί την κορυφογραμμή του λόφου με πολύ εντυπωσιακή θέα προς τη θάλασσα κι από τις δύο πλευρές. Η διαδρομή ακολουθεί μικρά μονοπάτια. Ένα σύντομο κομμάτι μετά τον Αι Γιάννη είναι λίγο απότομο.

Ηλιοβασίλεμα στην πέρα πλευρά του Καλόβουλου

45 λεπτά

Περιγραφή της διαδρομής: Πρόκειται για ένα σύντομο περίπατο που καταλήγει σε ένα σημείο με εντυπωσιακή θέα. Η διαδρομή είναι εύκολη καθώς ο χωματόδρομος πηγαίνει γύρω από το βουνό στη βάση του. Καλή ώρα για τον περίπατο αυτό είναι το ηλιοβασίλεμα καθώς το σημείο βλέπει προς τα δυτικά.

Μακρύτερες διαδρομές γύρω από την Παλιά Αλόννησο

Παλιά Αλόννησος – Πατητήρι – Μεγάλος Μουρτιάς – Παλιά Αλόννησος

2 ½ ώρες

Περιγραφή της διαδρομής: Πρόκειται για διαδρομή με ποικιλία καθώς περνά μέσα από καλλιεργημένες εκτάσεις, το λιμάνι Πατητήρι, όμορφα πευκοδάση και μια ωραία παραλία για κολύμπι. Στην παραλία υπάρχουν αρκετές ταβέρνες. Η διαδρομή ακολουθεί φαρδιά μονοπάτια, χωματόδρομους και λίγη άσφαλτο πριν και μετά το Πατητήρι.

Το Πατητήρι, που είναι το κύριο χωριό του νησιού, αποτελείται από σχετικά καινούργια σπίτια που χτίστηκαν μετά το σεισμό του 1965. Η ζωή στο Πατητήρι συγκεντρώνεται γύρω από το λιμάνι το οποίο βρίσκεται σε πολύ όμορφη τοποθεσία, με πεντακάθαρη γαλαζοπράσινη θάλασσα και απότομα βράχια στο χρώμα της ώχρας γύρω.

Παλιά Αλόννησος – Γιάλια – Παλιά Αλόννησος

2 ώρες

Περιγραφή της διαδρομής: Αυτή η διαδρομή κατεβαίνει ως τον όμορφο αναστηλωμένο παλιό ανεμόμυλο, που δεσπόζει πάνω στα βράχια της μικρής παραλίας Γιάλια. Βαδίζετε σε φαρδύ μονοπάτι, χωματόδρομους και λίγη άσφαλτο. Ο δρόμος που κατεβαίνει στην παραλία είναι φιδογυριστός και ομαλά κατηφορικός. Υπάρχουν κυρίως χαμηλοί θάμνοι κατά μήκος του δρόμου αυτού, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να βλέπετε προς τα κάτω το μύλο πάνω στα βράχια.

Παλιά Αλόννησος – Καλόβουλος – Κόκκινο – Μικρός Μουρτιάς – Παλιά Αλόννησος

3 ώρες

Περιγραφή της διαδρομής: Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα διαδρομή ως το φάρο που βρίσκεται στους; απότομους βράχους στους πρόποδες του Καλόβουλου, το δυτικό κάβο της Αλοννήσου. Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής ακολουθεί μονοπάτια με πέτρες και αγκαθωτούς θάμνους γι’ αυτό συνιστάται να φοράτε μακρύ παντελόνι και κλειστά παπούτσια. Ένα μέρος της κατάβασης είναι σχετικά απότομο. Μπορείτε, αν θέλετε, να κάνετε μια βουτιά στη μικρή παραλία του Μικρού Μουρτιά πριν το τελευταίο σκαρφάλωμα ως την παλιά Αλόννησο. Είναι μια διαδρομή για ανθρώπους που κυριολεκτικά απολαμβάνουν το περπάτημα έξω από τα γνωστά μονοπάτια.

Παλιά Αλόννησος – Κορυφή Καλόβουλου

2 ώρες

Περιγραφή διαδρομής: Η διαδρομή φτάνει ως την κορυφή του Καλόβουλου (325 μέτρα υψόμετρο), το μικρό βουνό πίσω από την Παλιά Αλόννησο. Είναι μια απίστευτα όμορφη, πανοραμική διαδρομή, καθώς ο Καλόβουλος είναι κάβος που υψώνεται από τη θάλασσα και η θέα από την κορυφή του είναι 360 μοιρών (καλύτερα δε γίνεται!). Η διαδρομή γίνεται από χωματόδρομο και μονοπάτι το οποίο σε μερικά σημεία είναι ανώμαλο εξαιτίας του βραχώδους εδάφους. Συνίσταται να φορέσετε μακρύ παντελόνι προκειμένου να αποφύγετε να πληγωθείτε αν θέλετε να φτάσετε ως την κορυφή και να δείτε την εξωτερική πλευρά του βουνού όπου υπάρχει γκρεμός 300 μέτρων μέχρι τη θάλασσα.

Παλιά Αλόννησος – Παναγιά στο βουνό – Παλιά Αλόννησος

2 ½ ώρες

Περιγραφή διαδρομής: Διαδρομή που περιλαμβάνει πολλά σημεία με εξαιρετική θέα και περνά από τρία εκκλησάκια, το καθένα σε περιβάλλον γραφικότερο από τα άλλα. Καθώς ανεβαίνετε προς την κεραία του ΟΤΕ, έχετε υπέροχη θέα προς την Παλιά Αλόννησο, απότομες πλαγιές, ρεματιές και τη θάλασσα. Όταν βρεθείτε στην άλλη πλευρά του Βουνού (το όνομα του μικρού βουνού), το τοπίο αλλάζει και βλέπετε προς τις δασωμένες πλαγιές της Αλοννήσου και τη θάλασσα προς τα ανατολικά. Η διαδρομή ακολουθεί φαρδιά μονοπάτια, χωματόδρομους και λίγη άσφαλτο.

Σύντομες διαδρομές γύρω από το Πατητήρι

Ανηφορίζοντας στο παλιό χωριό, την Παλιά Αλόννησο

1 ώρα και 20 λεπτά με την επιστροφή

Περιγραφή της διαδρομής: Ένας πολύ όμορφος περίπατος από το παλιό καλντερίμι ως το χωριό Παλιά Αλόννησος. Η διαδρομή διασχίζει τις εύφορες της Αλοννήσου και προσφέρει υπέροχη θέα από πολλά σημεία. Είναι συνεχώς ανηφορική χωρίς απότομα κομμάτια.

Μικρός περίπατος στη μικρή παραλία του Φάρου

30 λεπτά

Περιγραφή της διαδρομής: Αυτός ο μικρός περίπατος είναι στην αρχή ανηφορικός και στη συνέχεια σταθερά κατηφορικός ανάμεσα από πεύκα ως τη μικρή παραλία στον κόλπο του λιμανιού.

Περίπατος ως τον ψαράδικο οικισμό Βότση

1 ½ ώρες

Περιγραφή της διαδρομής: Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής αυτής είναι μέσα από κατοικημένες  περιοχές. Ανεβοκατεβαίνει λοφίσκους και σκαλιά που χωρίζουν τους τρεις μικρούς όρμους Πατητήρι, Ρουσούμ και Βότση. Το λιμάνι Βότση είναι πολύ γοητευτικό με τις μικρές του ψαρόβαρκες μέσα στα γαλαζοπράσινα νερά που στεφανώνονται από απότομα βράχια στο χρώμα της ώχρας.

Κυκλικός περίπατος στο Κάτω Χωράφι

1 ώρα

Περιγραφή της διαδρομής: Πρόκειται για μια διαδρομή στη λοφώδη εξοχή πίσω από το Πατητήρι. Περνά μέσα από ελαιώνες και πευκώνες και προσφέρει όμορφη θέα. Η διαδρομή ακολουθεί μονοπάτια, χωματόδρομους και ένα μικρό κομμάτι άσφαλτο.

Μακρύτερες διαδρομές γύρω από το Πατητήρι

Πατητήρι – Γιάλια – Παλιά Αλόννησος – Πατητήρι

2 ½ ώρες

Περιγραφή της διαδρομής: Αυτή η διαδρομή κατεβαίνει ως τον όμορφα αναστηλωμένο ανεμόμυλο που δεσπόζει πάνω στα βράχια της μικρής παραλίας Γιάλια. Εδώ μπορείτε να κάνετε μια βουτιά. Στη συνέχεια η διαδρομή ανεβαίνει στο παλιό χωριό, την Παλιά Αλόννησο (200 μέτρα υψόμετρο) και από εδώ κατεβαίνει πάλι στο Πατητήρι. Η διαδρομή γίνεται από μονοπάτια, χωματόδρομους και λίγη άσφαλτο. Ο δρόμος που κατεβαίνει στην παραλία είναι συνεχώς ομαλά κατηφορικός με πολλές στροφές. Κατά μήκος του δρόμου αυτού υπάρχουν κυρίως χαμηλοί θάμνοι, που σημαίνει ότι κατεβαίνοντας βλέπετε τον ανεμόμυλο πάνω στα βράχια. Η διαδρομή δεν έχει ιδιαίτερα απότομα τμήματα, έχει πάντως αρκετό ανεβοκατέβασμα στους λόφους.

Πατητήρι – Παλιά Αλόννησος – Μεγάλος Μουρτιάς – Πατητήρι

2 ½ ώρες

Περιγραφή της διαδρομής: Πρόκειται για διαδρομή με ποικιλία καθώς περνά μέσα από καλλιεργημένες εκτάσεις, το παλιό χωριό Παλιά Αλόννησος, όμορφους πευκώνες και μια ωραία παραλία για κολύμπι. Στην παραλία υπάρχουν αρκετές ταβέρνες. Η διαδρομή γίνεται από φαρδιά μονοπάτια, χωματόδρομους και λίγο ασφαλτοστρωμένους δρόμους.

Πατητήρι – Παναγιά στο Βουνό – Πατητήρι

2 ½ ώρες

Περιγραφή της διαδρομής: Διαδρομή με σημεία που προσφέρουν εξαιρετική θέα και περνά από τρία εκκλησάκια, το καθένα σε περιβάλλον γραφικότερο από τα άλλα. Καθώς ανεβαίνετε προς την κεραία του ΟΤΕ έχετε υπέροχή θέα προς την Παλιά Αλόννησο, απότομες πλαγιές, ρεματιές και τη θάλασσα. Όταν βρεθείτε στην άλλη πλευρά του Βουνού (το όνομα του μικρού βουνού), το τοπίο αλλάζει και βλέπετε προς τις δασωμένες πλαγιές της Αλοννήσου και τη θάλασσα προς τα ανατολικά. Η διαδρομή ακολουθεί φαρδιά μονοπάτια, χωματόδρομους και λίγο σε ασφαλτοστρωμένους δρόμους. Η διαδρομή περνά κοντά από την κορυφή του μικρού (260 μέτρα) βουνού Βουνό, έτσι είναι σταθερή ανάβαση στο πρώτο τμήμα της και κατάβαση στην επιστροφή.

Παλιά Αλόννησος και Πατητήρι - Μακρινές Διαδρομές

Παλιά Αλόννησος / Πατητήρι – Μέγα Νερό

45 λεπτά / 30 λεπτά

Από την Παλιά Αλόννησο:

Αφετηρία: Η στάση του λεωφορείου στην Παλιά Αλόννησο.

Ακολουθήστε την άσφαλτο προς το Πατητήρι. Μετά από 200 μέτρα περίπου ο δρόμος στρίβει απότομα προς τα αριστερά. Στο δεξί χέρι υπάρχει ένα σπίτι ακριβώς δίπλα στο δρόμο. Λίγο μετά το σπίτι, δεξιά, είναι η αρχή του παλιού μονοπατιού. Ακολουθήστε το. Μετά από 10 λεπτά περπάτημα περίπου, το μονοπάτι διασταυρώνεται με ένα χωματόδρομο. Στρίψτε αριστερά σ’ αυτόν τον χωματόδρομο και ακολουθήστε τον μέχρι που συναντά την άσφαλτο. Συνεχίζετε ίσια μπροστά από την άσφαλτο μέχρι που φθάνετε στη διασταύρωση όπου ο δρόμος δεξιά οδηγεί στο Πατητήρι και ο δρόμος αριστερά ανεβαίνει προς την κεραία του ΟΤΕ. Ίσια μπροστά υπάρχει ένας χωματόδρομος ακολουθείστε τον.

Παλιά Αλόννησος / Πατητήρι – Μέγα Νερό – Σπάρτινες – Βότση – Ρουσούμ – Πατητήρι / Παλιά Αλόννησος

4 ώρες / 3 ώρες

Περιγραφή της διαδρομής: Αυτή η διαδρομή έχει πολλά να προσφέρει. Διασχίζει την καλλιεργημένη εξοχή της Αλοννήσου με τους ελαιώνες, τα αμπέλια και τους λαχανόκηπους. Περνά μέσα από το παρθένο δάσος, δύο όμορφες παραλίες και τους τρεις ψαράδικους οικισμούς Βότση, Ρουσούμ και Πατητήρι. Η διαδρομή ακολουθεί φαρδιά και στενά μονοπάτια, χωματόδρομους και λίγη άσφαλτο. Ανηφορίζει και κατηφορίζει ομαλά.

Παλιά Αλόννησος / Πατητήρι – Μέγα Νερό – Άγιοι Ανάργυροι – Τουρκονέρι – Παλιά Αλόννησος / Πατητήρι

4 ½ ώρες / 4 ώρες

Περιγραφή της διαδρομής: Πρόκειται για διαδρομή μέσα από τα πιο γραφικά τοπία της Αλοννήσου. Τα εκκλησάκια Άγιοι Ανάργυροι βρίσκονται σε εντυπωσιακό σημείο στην άκρη των βράχων προς τη θάλασσα περικυκλωμένα από υπέροχα πευκοδάση. Η παραλία Τουρκονέρι είναι πολύ μικρή και βρίσκεται σε έναν όμορφο όρμο με άλλες μικρές γραφικές παραλίες. Η διαδρομή ακολουθεί φαρδιά μονοπάτια, χωματόδρομους και μικρά δασικά μονοπάτια, χωρίς ιδιαίτερα απότομα τμήματα. Ένας περίπατος για εραστές της φύσης.

Παλιά Αλόννησος / Πατητήρι – Μέγα Νερό – Τουρκόβιγλα – Μεγάλη Άμμος – Μέγα νερό – Πατητήρι / Παλιά Αλόννησος

6 ½ ώρες / 6 ώρες

Περιγραφή της διαδρομής: Αυτή η διαδρομή ανεβαίνει ως την Τουρκόβιγλα (348 μέτρα υψόμετρο), ένα από τα σημεία με την ωραιότερη θέα προς το νότιο μέρος του νησιού. Στη συνέχεια περνά από μια στενή ρεματιά για να καταλήξει στον όρμο της Μεγάλης Άμμου με τις πανέμορφες μικρές παραλίες που βλέπουν προς την απότομη άγρια δυτική ακτή της Αλοννήσου. Η διαδρομή ακολουθεί φαρδιά μονοπάτια, χωματόδρομους, μονοπατάκια που καταλήγουν σε παραλίες και μικρά δασικά μονοπάτια. Το πέρασμα μέσα από τη ρεματιά είναι κάπως απότομο και με πέτρες γι’ αυτό συνίσταται να φοράτε στέρεα παπούτσια. Μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή διαδρομή, αλλά μόνο για ένθερμους περιπατητές!

Παλιά Αλόννησος / Πατητήρι – Μέγα Νερό – Ισώματα – Άγιος Πέτρος – Στενή Βάλα

4 ½ ώρες / 4 ώρες

Περιγραφή της διαδρομής: Πρόκειται για την πιο ευθεία διαδρομή για το γοητευτικό , μικρό ψαράδικο οικισμό της Στενής Βάλας που βρίσκεται στη νοτιοανατολική ακτή της Αλοννήσου. Στη Στενή Βάλα υπάρχουν πολλές ταβέρνες και καφενεία. Μπορείτε επίσης να κάνετε μια βουτιά σε μια από τις παραλίες κοντά στον οικισμό. Για να επιστρέψετε από τη Στενή Βάλα στο Πατητήρι πρέπει να πάρετε το λεωφορείο ή ταξί. Αν θέλετε να πάρετε το λεωφορείο, θυμηθείτε να οργανώσετε έτσι τον περίπατο ώστε να φτάσετε έγκαιρα για το λεωφορείο. Αν προτιμάτε ταξί, μπορείτε να το καλέσετε από τον τηλεφωνικό θάλαμο στη Στενή Βάλα ή να ζητήσετε από κάποιον σε μια από τις ταβέρνες να το κάνει για εσάς.

Παλιά Αλόννησος / Πατητήρι – Μέγα Νερό – Μεγάλη Άμμος – Μεγάλο Χωράφι – Ισώματα – Άγιος Πέτρος – Στενή Βάλα

7 ½ ώρες / 7 ώρες

Περιγραφή της διαδρομής: Πρόκειται για μια διαδρομή ολόκληρης ημέρας που καταλήγει στο γοητευτικό, μικρό ψαράδικο οικισμό της Στενής Βάλας που βρίσκεται στη νοτιοανατολική ακτή της Αλοννήσου. Στη Στενή Βάλα υπάρχουν πολλές ταβέρνες και καφενεία. Μπορείτε επίσης να κάνετε μια βουτιά σε μια από τις παραλίες κοντά στον οικισμό. Για να επιστρέψετε από τη Στενή Βάλα στο Πατητήρι πρέπει να πάρετε το λεωφορείο ή ταξί. Αν θέλετε να πάρετε το λεωφορείο, θυμηθείτε να οργανώσετε έτσι τον περίπατο ώστε να φτάσετε έγκαιρα για το λεωφορείο. Αν προτιμάτε ταξί, μπορείτε να το καλέσετε από τον τηλεφωνικό θάλαμο στη Στενή Βάλα ή να ζητήσετε από κάποιον σε μια από τις ταβέρνες να το κάνει για εσάς.

Φυτά που ανθούν σε διαφορετικές εποχές του χρόνου

Η φύση στην Αλόννησο, όπως και οπουδήποτε αλλού, είναι πιο εντυπωσιακή την άνοιξη όταν ανθίζουν τα περισσότερα λουλούδια, θάμνοι και δέντρα. Στην Αλόννησο όμως θα δείτε λουλούδια όλες τις εποχές και πολλά δέντρα και χαμόδεντρα να είναι αειθαλή.

Το χειμώνα αρχίζουν να ανθίζουν λουλούδια όπως ο κρόκος και η ανεμώνη. Η ανεμώνη έχει μεγάλα ροζ ή λουλακί άνθη που μπορείτε να τα αναγνωρίσετε από τα πριονωτά φύλλα τους και να τα βρείτε σε όλα σχεδόν τα μέρη του νησιού που εκτίθενται σε ήλιο. Στις βαθιές ρεματιές όπου  οι ακτίνες του ήλιου δεν φτάνουν στο έδαφος όλο το χειμώνα, οι ανεμώνες είναι μικρές και άσπρες όπως στη βόρεια Ευρώπη.

Μετά την Πρωτοχρονιά ανθίζει η ξινήθρα. Τα φύλλα της έχουν σχήμα τριφυλλιού, τα άνθη της λεμονί χρώμα και συχνά καλύπτει μεγάλες επιφάνειες στους ελαιώνες. Μόλις οι θερμές ακτίνες του ήλιου αγγίξουν τις ξινήθρες, αυτές ανοίγουν διάπλατα και γεμίζουν τα πράσινα λιβάδια με κίτρινα λουλούδια, δίνοντας μια αίσθηση άνοιξης στην καρδιά του χειμώνα.

Ένα άλλο λουλούδι που βλέπουμε στους αγρούς το χειμώνα είναι το μικρό φαναράκι. Καλύπτει το έδαφος κάτω από τα ελαιόδεντρα σαν χαλί με τα έντονα πράσινα φύλλα του. Το ίδιο το άνθος δεν είναι τόσο ευδιάκριτο όσο της ξινήθρας αλλά έχει πολύ εντυπωσιακό σχήμα.

Το ρείκια βγάζουν μικροσκοπικά άνθη σε σχήμα καμπανούλας (μερικές φορές ακόμα και το Φεβρουάριο). Αυτά τα αειθαλή χαμόδεντρα καλύπτουν μεγάλες περιοχές στις πλαγιές πίσω από τον ανεμόμυλο στα Γιάλια, καθώς και στην περιοχή γύρω από το ξωκλήσι του Αγ. Γεωργίου.

Λίγο αργότερα την άνοιξη, ο κότσκας αρχίζει να ανθίζει και με τα ροζ λουλούδια του δημιουργεί μία όμορφη αντίθεση με τα κίτρινα άνθη του αμμόχορτου. Το αμμόχορτο και ο κότσκας απαντώνται κυρίως κατά μήκος των παρυφών των δασών και τα συμπαθούν πολύ οι μέλισσες. Υπάρχουν πολλά είδη αμμόχορτου στην Αλόννησο και ένα από αυτά, το σπάρτο, ανθίζει αργότερα συνήθως τον Μάιο – Ιούνιο.

Όταν ο καιρός ζεσταίνει τον Απρίλιο, όλων των ειδών τα ανοιξιάτικα λουλούδια ξεπροβάλλουν από το έδαφος. Πρώτα έρχονται οι κνούκλες και οι κόκκινες παπαρούνες που μπορούν να καλύψουν μεγάλες περιοχές όταν οι καιρικές συνθήκες είναι καλές.

Λίγο αργότερα πιο σπάνια λουλούδια, όπως διάφορα είδη ορχιδέας και γλαδιόλου του Ιταλικού, ξεπροβάλλουν και σε μερικούς ελαιώνες (κυρίως τον Ιούλιο) θα δείτε πάμπολλα όμορφα γαλάζια λουλουδάκια με το όνομα δαμασκηνή.

Το Μάιο ένα θαμνώδες δενδρύλλιο, η φούσκα (ανήκει στην ίδια κατηγορία με το αμμόχορτο) βγάζει κίτρινα άνθη και ολόκληρος ο θάμνος στολίζεται επίσης με πολύ εντυπωσιακά σποριοκάρπια σε σχήμα περγαμηνής. Εκτός από όλα τα λουλούδια και όλα τα αειθαλή δέντρα βγάζουν καινούργια βλαστάρια και ο αέρας μοσχοβολάει άνοιξη.

Στα τέλη της άνοιξης και τις αρχές του καλοκαιριού, η θαμνώδης χαμοπεύκη βγάζει μοβ λουλούδια και τη βλέπουμε συχνά σε πλαγιές που βλέπουν προς τη θάλασσα ή να κρέμεται πάνω από απόκρημνους βράχους. Μπορείτε να βρείτε τη χαμοπεύκη σε πολλές παραλίες όπως Τσουκαλιά, Χρυσή Μηλιά, Κοκκινόκαστρο και Μεγάλος Μουρτιάς, καθώς και κάτω από το ξωκλήσι των Αγ. Αναργύρων. Όταν τελειώσει η ανθοφορία, τα λουλούδια ξεραίνονται πάνω στο φυτό και συνεχίζουν έτσι να το στολίζουν καθ’  όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Το δασοαγιόκλημα ανθίζει την ίδια περίπου εποχή με τη χαμοπεύκη και βγάζει λευκά - κοκκινωπά λουλούδια. Θα το βρείτε γύρω από τις παρυφές του πευκοδάσους. Αρωματικά βότανα όπως το φασκόμηλο ανθίζουν επίσης στα τέλη της άνοιξης, ενώ αργότερα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο ανθίζει το θυμάρι, η ρίγανη και άλλα αρωματικά βότανα.

Το φθινόπωρο τα ανθισμένα ρείκια και κυκλάμινα κυριαρχούν στο τοπίο με τα ροζ λουλούδια τους. Πολλές πλαγιές καλύπτονται από ρείκια (της ίδιας οικογενείας με τα ρείκια που ανθίζουν την άνοιξη) και μετά την πρώτη φθινοπωρινή βροχή αρχίζουν να ανθίζουν.

Όταν οι ζεστές ακτίνες του ήλιου αγγίξουν τα λουλούδια αυτά γεμίζουν τον αέρα με ένα ευχάριστο άρωμα. Τα κυκλάμινα επίσης περιμένουν την πρώτη βροχή του φθινοπώρου και στη συνέχεια τα μικρά ροζ πέταλα ξεπροβάλλουν ανάμεσα στους βράχους και τις πέτρες πάνω στους ίσιος βλαστούς τους. Τα πρώτα κυκλάμινα δεν έχουν φύλλα αργότερα εμφανίζονται φύλλα σε σχήμα καρδιάς και με όμορφα σχέδια πάνω τους.

Η κουμαριά, που συχνά έχει το μέγεθος θάμνου μόνο, ανήκει στην ίδια οικογένεια με το ρείκι και φέρει κόκκινους, στρογγυλούς καρπούς καθώς και μικρά λευκά άνθη σε σχήμα καμπανούλας όλο το φθινόπωρο. στις περιοχές του νησιού όπου κυριαρχεί αυτός ι θάμνος, είναι σαν να βρίσκεστε σε μια θάλασσα από ανθισμένους θάμνους. Τέτοιες περιοχές μπορείτε να βρείτε γύρω από τον Αγ. Γεώργιο και στην τοποθεσία με την ονομασία Κουμαροράχη.

Επίσης σε πολλούς θάμνους και χαμόδεντρα, όπως ο σκίνος, το δασοαγιόκλημα και το κιτρινόξυλο, τα ανοιξιάτικα άνθη μετατρέπονται σε καρπούς.

Η περιγραφή αυτής της χλωρίδας και πανίδας της Αλοννήσου είναι ένα μόνο μέρος μιας πολύ πιο ποικίλης βλάστησης. Ο λόγος που επιλέχτηκαν αυτά ειδικά τα φυτά είναι ότι είναι αρκετά κοινά και άρα υπάρχουν πολλές πιθανότητες να συναντήσετε τα πιο πολλά από αυτά καθώς θα περιδιαβαίνετε το τοπίο. 

Ένας Βοτανικός παράδεισος

Όταν απομακρυνθείτε από τα χωριά και τις παραλίες και εισχωρήσετε στην ημιορεινή ύπαιθρο της Αλοννήσου σύντομα θα ανακαλύψετε την ομορφιά του νησιού. Η βλάστηση παρουσιάζει τόση ποικιλία όση ένας βοτανικός κήπος και η μορφολογία του τοπίου περιλαμβάνει απαλούς πράσινους λόφους που «κόβονται» από βαθιές ρεματιές και απότομους γκρεμούς.

Κοιτώντας τη βλάστηση του νησιού μπορεί κάποιος να χαράξει μια νοητή γραμμή και να χωρίσει το νησί σε δύο μέρη, το νότιο και το βόρειο.

Το νότιο μέρος καλύπτεται κυρίως από πευκοδάση και ελαιώνες. Μέσα στα πευκοδάση και ιδίως στις παρυφές τους θα βρείτε ναι τεράστια ποικιλία από διάφορους θάμνους και χαμόδεντρα όπως ρείκια, κνούκλες (λαδανιές), αμμόχορτα, σκίνα, κοτσκες (κουτσουπιά) και κουμαριές.

Στους καλλιεργημένους ελαιώνες θα βρείτε ανάλογα με την εποχή λουλούδια όπως ανεμώνες, ξινήθρες, διάφορα λουλούδια με βολβούς παπαρούνες, ορχιδέες και πολλά διαφορετικά είδη βοτάνων όπως το φασκόμηλο, η ρίγανη και το θυμάρι.

Σε ορισμένα μέρη θα δείτε μερικές πελώριες κουκουναριές γνωστές για το βρώσιμο πυρήνα των κουκουναριών τους, που χρησιμοποιείται στη Μεσογειακή κουζίνα.

Στο βόρειο μέρος του νησιού, τα πεύκα εξαφανίζονται και κυριαρχούν δέντρα όπως ο αργιός (αριά), το πουρνάρι, το σφεντάμι (του Μονπελιέ) και η κουμαριά. Σε πολλά μέρη τα δέντρα έχουν μέγεθος θάμνου, αλλά σε μερικές περιοχές θα βρείτε τεράστιους αργιούς και σφεντάμια. Όπως και στο νότιο μέρος του νησιού όλων των ειδών τα χαμόδεντρα, λουλούδια και αρωματικά βότανα ξεπροβάλλουν από κάθε δυνατό σημείο. Εκτός από τα φυτά που αναφέραμε παραπάνω, σε περιοχές με συστάδες χαμηλής βλάστησης βρίσκουμε κρόκο, χαμομήλι και μέντα.

Στο μεσαίο τμήμα του νησιού, στις πλαγιές κάτω από τα Ισώματα προς τη Στενή Βάλα υπάρχει ένα δάσος με κέδρα και σε ολόκληρο το νησί θα βρείτε αγκόρτσες (αγριαχλαδιές) που σε πολλές περιπτώσεις έχουν μπολιαστεί και έχουν γίνει καλλιεργημένες αχλαδιές. Είτε πρόκειται για άγρια είτε για καλλιεργημένα δέντρα έχουν υπέροχα άνθη την άνοιξη. Ένα άλλο σημαντικό δέντρο είναι η συκιά που επίσης φυτρώνει σε ολόκληρο το νησί τόσο σε άγρια όσο και σε καλλιεργημένη μορφή. Οι αχλαδιές και οι συκιές είχαν μεγάλη σημασία τα παλιά χρόνια, όταν οι καρποί τους ήταν τα μοναδικά γλυκά που υπήρχαν.

Τα παρακάτω κείμενα είναι αποσπάσματα των δυο βιβλίων της Bente Keller, Alonnisos on Foot και Οδηγός Αλοννήσου.
Μπορείτε να αγοράσετε αυτά το ενημερωτικά και καλά εικονογραφημένα βιβλία σε διάφορα μαγαζιά στο Πατητήρι, στο Παλιό Χωριό και στη Στενή Βάλα..

www.bentekeller.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ